Categorieën

Onze adviseurs beantwoorden iedere dag talloze ondernemersvragen. Vragen die iedere ondernemer wel eens gehad heeft en ook vragen over bijzondere situaties. Iedere week lichten wij een van die vragen uit. Deze week de vraag:

Inhoudsopgave

Is werkstress een probleem binnen jouw team? Pak stress gerelateerd verzuim aan met gerichte adviezen. Download het whitepaper ‘Werkstress’ voor praktische inzichten en voorkom verzuim door werkstress.

“Mijn medewerker is al enige tijd ziek. Nu zien collega’s op Facebook echter foto’s voorbijkomen waarop te zien is dat zij o.a. op het strand aan het feesten is. Ze heeft nota bene gisteren nog gemeld dat ze naar de huisarts moest, veel last heeft van haar keel en dat ze nog langer uit moet zieken. Maar de foto’s vertellen een ander verhaal. Mag ik als werkgever deze informatie gebruiken om haar te ontslaan? Het gaat immers om informatie die haar collega’s verkregen hebben omdat zij privé met elkaar bevriend zijn.”

Het antwoord van onze adviseur:

“In dit geval kun je het beste een spoedcontrole door de bedrijfsarts uit laten voeren. Je mag de werknemer wel degelijk confronteren met de informatie die de collega’s via Facebook hebben verkregen. Ook al heb je als werkgever geen toegang tot de facebookpagina van jouw werknemer en heb je de informatie via via verkregen. Je kunt het beschouwen als een cafébezoek: als jouw werknemer een ‘zieke’ collega in de kroeg tegenkomt, mag hij/zij dat ook met jou als werkgever delen.

Maar voor je stappen neemt tegen je personeelslid kun je het beste afwachten wat de bedrijfsarts zegt. Als die inderdaad concludeert dat de werknemer niet ziek is, kun je haar oproepen om te komen werken en haar wijzen op haar plichten ten aanzien van herstel. Doe dit met een aangetekende brief, waarin je aangeeft haar salaris op te schorten indien zij geen gehoor geeft aan deze oproep.

In deze situatie is ontslag op staande voet echter niet gerechtvaardigd. Het is ook niet mogelijk met terugwerkende kracht sancties op te leggen omdat zij zich ziek heeft gemeld terwijl ze niet ziek was.”

Heb jij ook een ondernemersvraag? Leden kunnen gratis vragen stellen. Neem contact op via 088-6520051.

Lees ook het whitepaper Zó bespaar je op je personeelskosten.

Werkstress effectief aanpakken begint hier. Wil je weten hoe je je medewerkers kunt ondersteunen in het omgaan met stress? Download het gratis whitepaper ‘Werkstress’.

Lees ook…
i.s.m.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de…