In samenwerking met
Zowel jij als je medewerkers kunnen het zwaar te verduren krijgen met een hoge werkdruk. Verzuim ligt dan op de loer. Maar geen zorgen: er zijn concrete stappen die je kunt zetten om de last te verlichten. In dit artikel delen we inzichten en praktische tips om niet alleen de werkdruk binnen je team te verlagen, maar ook om jouw eigen balans te bewaken.

Inhoudsopgave

Beperk de financiële impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Wanneer spreken we van werkdruk?

Je ervaart werkdruk wanneer de eisen van het werk hoger zijn dan wat je aankunt. Dit kan zijn omdat het werk te complex is. Of omdat je te veel moet doen in te weinig tijd. Kortom, de balans tussen wat er van je gevraagd wordt en wat je aankunt is zoek.

Waar komt hoge werkdruk vandaan?

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand te veel werkdruk kan ervaren. Soms ligt het aan het werk zelf. Misschien zijn de taken niet afgestemd op de vaardigheden van je medewerker. Ook de sfeer op de werkvloer speelt een rol. Denk aan ongewenst gedrag zoals pesten of discriminatie. Of weinig kansen om even pauze te nemen of verlof op te nemen. Tot slot kunnen persoonlijke situaties – zoals een scheiding of mantelzorg – ertoe leiden dat iemand druk op het werk ervaart.

De impact van te veel werkdruk op je onderneming

Een hoge werkdruk kan negatieve gevolgen hebben, zowel voor de medewerker als voor je bedrijf. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Dalende productiviteit. Overbelaste teamleden kunnen hun werkzaamheden niet altijd tijdig afronden. Dat betekent dat collega’s moeten inspringen, wat de werkdruk voor hen verhoogt.
  • Verslechterde sfeer. Als teamleden onder druk staan, neemt hun werkplezier af. Dat heeft invloed op de algehele sfeer binnen je bedrijf.
  • Gezondheidsproblemen en verzuim. Hoge werkdruk kan leiden tot stress. En stress leidt mogelijk tot verzuim. Een teamlid dat uitvalt door stress, belast zijn of haar collega’s bovendien indirect nog meer. Zo beland je in een negatieve spiraal.
  • Lagere klanttevredenheid. Een lagere output of kwaliteit raakt mogelijk ook je klanten, waardoor hun tevredenheid kan afnemen. Zo heeft een te hoge werkdruk niet alleen interne, maar ook externe gevolgen.


3 praktische tips voor werkgevers om werkdruk te verlagen

Als ondernemer heb je de verantwoordelijkheid om overbelasting bij je medewerkers te voorkomen. Dit valt onder je zorgplicht. Hier zijn drie effectieve manieren om de werkdruk in je team te verminderen:

  • Regelmatig in gesprek blijven. Zelfs als er geen signalen zijn van hoge werkdruk, is het slim om regelmatig met je teamleden te praten. Preventie is immers cruciaal. Door op tijd te signaleren dat de werkdruk oploopt, kun je sneller ingrijpen.
  • Zoek samen naar oplossingen. Het is belangrijk dat je openstaat voor de inbreng van je medewerkers en samen zoekt naar wat het beste werkt. Wees transparant over je eigen uitdagingen en betrek je team bij het vinden van een passende oplossing.
  • Maak duidelijke afspraken. Nadat jullie samen een oplossing hebben gevonden, is het zaak om heldere afspraken te maken. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat er verwacht wordt.


Hoe houd je als ondernemer je werkdruk onder controle?

Als ondernemer is het net zo belangrijk om je eigen werkdruk beheersbaar te houden. Een paar tips om je daarbij te helpen:

  • Delegeer taken: kijk eens kritisch naar je takenlijst. Welke taken kunnen door je team worden opgepakt? Door bepaalde verantwoordelijkheden over te dragen, maak je meer ruimte vrij in je eigen planning.
  • Flexibel werken: vraag jezelf af of je altijd op de zaak moet zijn. Als het mogelijk is, werk dan af en toe vanuit huis. Dit kan zorgen voor een rustigere werkomgeving. Laat je team wel weten wanneer je bereikbaar bent en gebruik de tijd thuis om te focussen op taken die niet per se op locatie uitgevoerd hoeven te worden.
  • Win professioneel advies in: ook voor ondernemers is persoonlijke ontwikkeling essentieel. Overweeg om met een coach of mentor te praten over manieren om de werkdruk te verlagen. Dit kan nieuwe inzichten en strategieën opleveren.
  • Balans tussen werk en privé: het is cruciaal om ook buiten je werk om ruimte voor jezelf te nemen. Besteed aandacht aan je hobby’s, vrienden en familie. Een gezonde balans tussen werk en privé houdt je scherp en gemotiveerd.


Neem het heft in handen

Nu je de tools en tips hebt om de werkdruk aan te pakken, is het tijd om actie te ondernemen. Begin vandaag nog met het implementeren van een strategie om de werkdruk binnen jouw bedrijf beter te managen. Jouw inzet kan het verschil maken als het gaat om een vitale en productieve werkomgeving.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Sazas logo

Sazas, partner van De Zaak

Aangenaam. Wij zijn Sazas, jouw verzuimspecialist. Wij nemen je zorgen uit handen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van jezelf of je medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen helpen wij je ook met verzuimbegeleiding in samenwerking met onze partners. Voor een gezond bedrijf heb je vitale medewerkers nodig. Toch kan het gebeuren dat jezelf of een van jouw medewerkers ziek wordt. Je wilt dit natuurlijk voorkomen en daarbij kunnen wij je helpen.

Bekijk alle artikelen van Sazas >

Lees ook…
i.s.m.
Bij kleine werkgevers ligt de loonsom vaak lager dan € 905.000,- per jaar. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal voor de kleinere werkgever….
Ziekteverzuim kan je bedrijf flink in de kosten jagen. Is een verzuimverzekering de oplossing om jezelf te beschermen tegen dit financiële risico? In…
i.s.m.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan…
i.s.m.
Ziekteverzuim binnen je bedrijf? Met de juiste verzuimverzekering blijf je als ondernemer financieel sterk staan. Maar hoe kies je de beste…
Een medewerker die zich regelmatig een paar dagen ziek meldt, kost je bedrijf meer dan je denkt. En niet alleen financieel. Het zorgt voor…
Veel ondernemers staan voor de keuze: eigenrisicodrager WGA worden of niet? Deze beslissing heeft een flinke impact op de financiële en operationele…