Categorieën

Alles over de belasting toegevoegde waarde

Als het gaat om btw hebben ondernemers vaak veel vragen. Ben ik btw-plichtig? Welke tarieven gelden voor de diensten die ik lever? En wanneer en hoe moet ik aangifte doen? In dit artikel zetten we de basisbeginselen van de btw op een rij.

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Inhoudsopgave

Wat is btw?

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Kort gezegd is omzetbelasting de belasting die consumenten en bedrijven in Nederland betalen over diensten en goederen.

Om de beginselen van btw goed te begrijpen, is het nuttig dat we eerst de basis uitleggen.

Basisbeginselen omzetbelasting

Vrijwel elke ondernemer moet btw in rekening brengen en afdragen aan de belastingdienst. Zoals bij vrijwel elke regel zijn er uitzonderingen, maar daarover later meer.

Het btw-bedrag is feitelijk een verbruiksbelasting. Particulieren en bedrijven kopen diensten en producten en moeten over het verbruik daarvan belasting betalen. De ondernemer is degene die deze belasting int en de verschuldigde btw afdraagt.

Als btw-plichtig ondernemer kun je btw die jezelf hebt betaald als voorbelasting aftrekken. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en welke btw aftrekbaar is.

Wanneer ben je niet btw plichtig?

Bepaalde branches en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw. Ben je met jouw onderneming of bedrijfsactiviteit niet btw-plichtig? Dan mag je geen btw heffen en ook geen btw aftrekken over je zakelijke aankopen.

Voorbeelden van vrijgestelde branches zijn de gezondheidszorg, kinderopvang en uitvaartondernemers. Op de site van de belastingdienst vind je een compleet overzicht.

Verricht je in een boekjaar vooral vrijgestelde activiteiten en slechts een paar btw-plichtige klussen? Dan mag je niet alle betaalde btw aftrekken, maar alleen over zaken die te maken hebben met de btw-plichtige klussen.

Lever je alleen goederen of diensten die zijn vrijgesteld van btw? Dan hoef je geen btw aangifte aan te doen. Meer informatie op de website van de belastingdienst.

Btw verleggingsregeling

In sommige gevallen kan je de btw-verplichting verleggen naar de ondernemer die de goederen of diensten van je afneemt. Dit noemen we btw verlegd. Hoe btw verleggen precies werkt, leggen we in dit artikel uit.

Welke btw-tarieven kent Nederland?

In de Nederlandse wet zijn 3 vaste btw-tarieven opgesteld. Het algemene tarief van 21 procent geldt voor de meeste commerciële dienstverlening en producten. Het verlaagde tarief van 9 procent geldt onder andere voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en treinkaartjes. Tenslotte is er het nultarief. Dat geldt vooral als je zaken doet met het buitenland of goederen uitvoert.

Tip: met de btw-calculator van De Zaak zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. De online rekenmachine is handig bij de boekhouding en bij het doen van btw-aangifte. In een handomdraai kun je het bedrag exclusief btw berekenen en het bedrag met het juiste btw-percentage inclusief btw berekenen.

Veelgestelde vragen

 

Wanneer doe je btw-aangifte?

De aangifte kan per maand, per kwartaal of soms per jaar worden gedaan. Je doet aangifte in de online omgeving ‘Mijn Belasting Zakelijk’. Lees hier wat er allemaal komt kijken bij de aangifte omzetbelasting

Kan je verschillende btw-tarieven hanteren?

Dat kan. Stel, je bent kapper. Dan bereken je 9 procent btw over je arbeid, zoals knippen en wassen. Verkoop je ook haarverzorgingsproducten? Dan dien je daar 21 procent over te rekenen. Het gespecificeerde btw-bedrag moet je ook op de factuur te zetten.

Wat is de KOR?

Heeft je onderneming een omzet van minder dan € 20.000 per jaar? Dan kun je de kleineondernemersregeling (KOR) aanvragen. Dan krijg je btw-vrijstelling en hoef je geen btw-aangifte te doen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Wanneer krijg je een btw-nummer?

Schrijf je je als ondernemer bij de Kamer van Koophandel in? Dan krijg je ongeveer een week na inschrijving je btw-nummer toegezonden. Overigens krijgt niet elke ondernemer een btw-nummer toegekend. Dit hangt af van je beroep en je bedrijfsactiviteiten. Meer weten? Lees dan ons artikel over btw-nummers. Of kijk op de site van de belastingdienst.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Lees ook…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
i.s.m.
Heb je extra geld nodig voor je bedrijf om een tijdelijk tekort te overbruggen? Bijvoorbeeld als klanten laat betalen of om je voorraad aan te vullen?…
i.s.m.
Misschien droom je wel van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld omdat je nu huurt, en je alvast wilt investeren voor je oude dag. Of je huidige pand…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…