Categorieën

Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je zzp'er bent, of dat je van plan bent om zzp'er te worden. In beide gevallen is het verstandig om te weten hoe het werkt om als zzp'er geld te lenen. Dit werkt namelijk anders dan wanneer je geld zou lenen als consument in loondienst. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over geld lenen als zzp'er. We bespreken de huidige rentes en we leggen uit of je jaarcijfers nodig hebt om een lening af te sluiten. Ook geven we drie belangrijke tips om voor het aanvragen van een lening als ondernemer. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom zou je een lening aanvragen als zzp’er?

Zzp’ers vragen om verschillende redenen leningen aan. We kunnen de aanvragen opdelen in twee categorieën: privé en zakelijk.

Een lening die privé wordt aangevraagd, is bedoeld voor doeleinden die niets met het bedrijf te maken hebben. Bijvoorbeeld om een nieuwe auto voor het gezin te kopen, of om de verbouwing van het huis te financieren.

Een lening die zakelijk wordt aangevraagd, is bedoeld om het bedrijf te financieren. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe bestelbus kopen voor je klusbedrijf, maar heb je het nodige geld niet op de bank staan? Dan kun je een zakelijke lening aanvragen om de aanschaf van de bus te financieren.  

Hoeveel rente betaal je op een lening?

De rentes veranderen constant en verschillen bovendien per kredietverstrekker. Ook is de hoogte van de rente afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag en de duur van de overeenkomst. Op het moment van schrijven is de rente op een lening van € 50.000 met een looptijd van 120 maanden 6,7% per jaar, aldus de website van Becam, een bekende bemiddelaar tussen consumenten en kredietverstrekkers.

Het genoemde rentepercentage kan gebruikt worden als indicatie, maar uiteraard is elke case verschillend, dus is het lastig om vooraf te zeggen hoeveel rente je exact gaat betalen. Het beste is om gewoon een offerte aan te vragen.

Heb je jaarcijfers nodig om een lening te kunnen afsluiten?

Het korte antwoord: ja, je bent altijd verplicht om jaarcijfers aan te leveren als je een lening wilt afsluiten als zzp’er. Ben je ondernemer, dan zul je altijd jaarcijfers moeten aantonen als je een lening afsluit bij een kredietverstrekker.

In de meeste gevallen zul je cijfers van de afgelopen drie jaar moeten uploaden. Vaak wordt er gevraagd om definitieve jaarrekeningen, maar soms wordt met belastingaangiften ook genoegen genomen.

Het lange antwoord: dat hangt af van waar je de lening afsluit. Bij een traditionele kredietverstrekker zul je altijd jaarcijfers moeten laten zien. Sluit je echter een lening af bij een familielid, vriend, of een zakenpartner, dan ligt dit natuurlijk anders.

Een kredietverstrekker wil jaarcijfers zien om zo het risico van het verstrekken van een lening in te schatten. Andere partijen, zoals kennissen of zakenpartners, kunnen andere methodes gebruiken om het kredietrisico in te schatten.

Tips om makkelijker een lening te krijgen als zzp’er

Wil je een lening aanvragen als zzp’er, dan is dat niet altijd even makkelijk. Er zijn genoeg zelfstandigen zonder personeel die een aanvraag voor een lening indienen, maar een paar dagen later te horen krijgen dat hun aanvraag is afgewezen.

Om te voorkomen dat dit ook bij jouw aanvraag gebeurt, geven we je hieronder een aantal tips. Met deze tips vergroot je de kans dat je leningaanvraag wordt goedgekeurd!

Werk je administratie helemaal bij

Het aanvragen van een lening begint bij een administratie die helemaal op orde en bijgewerkt is. Zoals we eerder al noemden, zul je als zzp’er jaarcijfers moeten aanleveren om een lening aan te vragen. De jaarcijfers vormen dus de basis van je aanvraag en bepalen of en hoeveel je kunt lenen.

Zorg er dus voor dat je administratie van de afgelopen drie jaar goed is bijgehouden en klopt. Het kan de moeite waard zijn om hiervoor een boekhouder in te schakelen, mocht je die nog niet hebben.

Vergelijk altijd verschillende aanbiedingen

Net als bij elke andere transactie is het verstandig om altijd meerdere aanbiedingen te vergelijken. Als je een nieuwe laptop koopt, dan vergelijk je waarschijnlijk ook meerdere webshops om te controleren of je niet te veel betaalt.

Hetzelfde geldt voor het afsluiten van een lening. De Kamer van Koophandel raadt daarom ook aan om minstens 3 aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo verklein je de kans dat je te veel betaalt voor je lening.

Lees de kleine lettertjes

Als je een nieuwe laptop koopt, dan krijg je er vaak ook een boekje bij met veel kleine lettertjes. Meestal lees je die niet (helemaal) en heel vaak hoeft dat ook niet per se. Bij een lening is dat anders. Wanneer je een lening aanvraagt, dan krijg je ook te maken met veel kleine lettertjes. In dat geval is het wel verstandig om die goed door te nemen.

Sluit je een lening af bij een gerenommeerde kredietverstrekker, dan zit het vaak wel goed, maar toch neem je het beste de kleine lettertjes goed door. Een gerenommeerde kredietverstrekker verstrekt begrijpelijke contracten, heeft een keurmerk en is lid van een brancheorganisatie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het belang van een sterke branding voor jouw bedrijf kan niet worden overschat. Een sterke branding is niet alleen een logo, een kleurenpalet en een…
Een vloer is een van de meest essentiële elementen van een gebouw. Het draagt niet alleen bij aan de algehele esthetiek, maar het moet ook bestand…
Als je een eigen bedrijf hebt, kan het lonen om je zo goed mogelijk in te dekken tegen eigen (of door medewerkers gemaakte) fouten. Je zit namelijk…
In een steeds complexer wordende wereldmarkt wordt het waarborgen van de financiële stabiliteit van uw bedrijf steeds uitdagender. Om deze uitdagingen…
Tenten zijn een essentieel onderdeel van veel zakelijke evenementen, zoals beurzen, outdoor promoties, en zelfs tijdelijke buitenkantoren. Ze bieden…
Als je eigenaar bent van het pand waarin je bedrijf is gevestigd dan is het belangrijk dat het onderhoud op orde is. Iedereen moet er immers veilig en…