Categorieën

Vraag een gemiddelde zelfverklaarde ondernemer of hij volgens de regels van de Belastingdienst ondernemer is, en hij zegt volmondig ‘Ja!’. Zeker bij kleine ondernemers is dat beeld lang niet altijd terecht, zo blijkt uit onderzoeken van de Belastingdienst. Met het oog op de aangifte komt de Belastingdienst nu met een nieuw online hulpmiddel : de OndernemersCheck.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Iemand kan ontzettend ondernemend ingesteld zijn, zich als ondernemer bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven en ieder kwartaal een btw-aangifte doen. Tóch kan het zijn dat hij (nog) niet aan de criteria voldoet om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien. En dat is vervelend, want het IB-ondernemerschap is een belangrijk criterium om aanspraak te kunnen maken op ondernemersfaciliteiten als de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en andere ondernemersvoordelen. Dat kan duizenden euro’s per jaar schelen.

Dat er relatief veel fouten worden gemaakt is om verschillende redenen best begrijpelijk. Zo geeft de wetgeving redelijk wat ruimte voor interpretatie en is de ruimte bij de Belastingdienst om regelmatig te beoordelen – zeker met de grote toename aan ondernemers en ondernemingsvormen – beperkt. Bovendien hebben ondernemers een financieel belang gezien te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De 7 grootste misverstanden hebben we daarom op een rij gezet.

OndernemersCheck

Om kleine ondernemers die zèlf hun aangifte doen, gerichte hulp bieden bij het bepalen óf er sprake is van IH-ondernemerschap, biedt de Belastingdienst daarom een nieuw hulpmiddel: de OndernemersCheck. Vooral als ze nog geen fiscaal dienstverlener hebben die hen daarover adviseert.

Op de OndernemersCheck vinden (startende) ondernemers vooral hulp bij het vinden van juiste antwoorden op de volgende 3 vragen:

  1. Ben ik ondernemer voor de Inkomstenbelasting en/of de Omzetbelasting?
  2. Zo ja/nee, wat is het gevolg en/of wat moet ik dan doen?
  3. Wat betekent dat voor (het invullen van) mijn aangifte?

Doe de OndernemersCheck »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…