Categorieën

Nieuwe bedrijven moeten goed nadenken over hoeveel energie ze nodig hebben voordat ze kiezen tussen een energiepakket voor kleine of grote bedrijven. Als je een eenmanszaak of een klein tot middelgroot bedrijf hebt met een normaal energieverbruik, dan is een klein zakelijk energiepakket waarschijnlijk genoeg.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Maar als je een groot bedrijf bent, zoals een multinational met veel meer energiebehoeften, dan is energie grootzakelijk de betere keuze. Door te weten in welke categorie je valt, kun je het juiste energiecontract kiezen en voorkom je onnodige kosten als je later besluit te wisselen van leverancier.

Het soort aansluiting

De grootte van je energie aansluiting bepaalt hoeveel energie je tegelijkertijd kunt gebruiken zonder dat de stoppen doorslaan. Als je bedrijf de energie mooi gelijk over de dag en het jaar verdeeld, kom je waarschijnlijk toe met een kleinere aansluiting, zelfs als je best veel verbruikt. Maar als je soms ineens heel veel energie nodig hebt, heb je een grotere aansluiting nodig voor die piekmomenten. Maar wat is het verschil tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie?

Kleinzakelijke energie

Kleinzakelijke energie is perfect voor freelancers en kleine ondernemingen die meestal ongeveer evenveel energie gebruiken. Zulke bedrijven betalen vaak elke maand hetzelfde bedrag en krijgen aan het eind van het jaar een rekening die laat zien of ze meer of minder hebben gebruikt dan verwacht. Omdat kleine bedrijven niet zoveel energie gebruiken als de echt grote jongens, hebben ze minder kans op plotseling hoge energierekeningen.

Grootzakelijke energie

Grootzakelijke energie is er speciaal voor bedrijven die echt veel energie nodig hebben, zoals grote fabrieken of datacentra. Deze bedrijven betalen elke maand voor de hoeveelheid energie die ze echt gebruiken, niet een vast bedrag per maand. Ze krijgen ook aparte rekeningen voor de energie zelf en de kosten voor het netbeheer. Volgens de Elektriciteitswet word je gezien als een grootverbruiker van energie als je stroomaansluiting meer kan hebben dan 3×80 ampère. Voor gas val je onder het grootverbruik als je meer dan 40 m³ gas per uur gebruikt, wat meer is dan een G25 aansluiting. Het maakt hierbij niet uit hoe groot je bedrijf is, hoeveel je verdient, of hoeveel mensen er werken. Weetje: hoeveel energie je bedrijf verbruikt, hangt niet altijd samen met het soort aansluiting dat je hebt.

Het belang van het juiste energiecontract

Het is superbelangrijk voor bedrijven om een energiecontract te kiezen dat goed past bij hoeveel energie ze gebruiken. Kleine bedrijven hebben baat bij vaste maandbedragen en krijgen aan het eind van het jaar een rekening die kijkt naar wat ze echt hebben gebruikt. Grote bedrijven hebben meer vrijheid in hoe ze betalen en krijgen aparte rekeningen voor de kosten van het energienetwerk. Door slim te kiezen, voorkom je dat je te veel betaalt en zorg je dat je de beste deal krijgt die past bij wat je nodig hebt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als je je website wilt migreren, vraag je je wellicht af wat de impact hiervan is op je zoekmachine optimalisatie (SEO). Het antwoord is vrij…
In Nederland zijn we steeds vaker bezig met het realiseren van een betere wereld. Dat zien we bijvoorbeeld alleen al in het gemiddelde huishouden in…
De omgeving waarin je werkt, heeft een grote invloed op je werkprestaties. Als de inrichting van een kantoor niet goed is, kan dit van invloed zijn op…
Een georganiseerd kantoor is niet alleen aangenaam om in te werken, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor de productiviteit en het welzijn van…
De wereld is heel erg aan het digitaliseren en daarmee loop je als bedrijf ook een groter risico dat je gegevens gehackt worden. Het wordt dus steeds…
SEO. We kunnen niet meer zonder. In deze steeds veranderende wereld is het des te belangrijker om op te vallen tussen de ontelbare websites die er…