Categorieën

Stel je voor: tijdens een klus beschadigt een van je medewerkers per ongeluk een kostbaar object van de klant. Of een klant struikelt over een losliggende kabel in jouw bedrijfspand. In zulke gevallen kan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) het verschil maken tussen een overkomelijke tegenvaller en een financiële catastrofe.

In het kort

 • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan personen of bezittingen veroorzaakt tijdens werkzaamheden, inclusief productgerelateerde schade.
 • Het beschermt ondernemers tegen financiële gevolgen van claims en kan persoonlijke aansprakelijkheid voorkomen.
 • Hoewel niet wettelijk verplicht, kan het door opdrachtgevers of brancheorganisaties vereist zijn.

Inhoudsopgave

Tip: Bespaar gemiddeld €150 – €350 per jaar op je autoverzekering, met de exclusieve korting van De Zaak. Bereken direct jouw besparing en profiteer van onze aanbieding.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je medewerkers veroorzaken aan personen of hun bezittingen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Het gaat hierbij ook om schade die jouw producten veroorzaken, zoals het voorbeeld van de losliggende kabel. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je dus verschillende vormen van schade waarvoor jouw bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

 • Letselschade bij anderen die is veroorzaakt door jouw bedrijfsactiviteiten of producten.
 • Schade veroorzaakt aan spullen van anderen, zowel van klanten als medewerkers.
 • Schade aan materiaal dat jouw bedrijf huurt of leent.
 • Gevolgschade, zoals inkomstenverlies door schade die jouw bedrijf heeft veroorzaakt.


Waarom zou je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk omdat het je als ondernemer beschermt tegen de financiële gevolgen van claims. In sommige gevallen – afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf – kun je zelfs persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die je veroorzaakt. Bij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering gaat het niet alleen om fysieke schade, maar ook om materiële schade en gevolgschade zoals verlies van inkomen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor vrijwel elk type bedrijf, ongeacht de grootte of sector.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is niet wettelijk verplicht, maar kan door een opdrachtgever of brancheorganisatie wel als voorwaarde worden gesteld. Het is belangrijk om hier voor jouw specifieke situatie onderzoek naar te doen.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is het soort risico dat ze dekken. Zoals gezegd dekt een AVB schade veroorzaakt door je bedrijf aan personen of hun eigendommen. Het kan hier gaan om bedrijfsactiviteiten of wanneer je producten schade veroorzaken.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor het afdekken van financiële schade die voortvloeit uit een beroepsfout of nalatigheid in de dienstverlening. Denk aan professionals als architecten, consultants, advocaten en accountants. Wanneer zij verkeerd advies geven of een fout besluit nemen, kan dat vervelende financiële gevolgen hebben voor hun klanten.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Kun je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zakelijk gebruiken?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen schade die jouw bedrijf veroorzaakt. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je zakelijk veroorzaakt. Het is dus belangrijk om als ondernemer een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zodat je goed verzekerd bent.

Hoeveel kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type bedrijf, de grootte, aanvullende dekkingen en het risicoprofiel. De kosten kunnen uiteenlopen van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. Het is verstandig om bij verschillende verzekeraars offertes op te vragen om een passende dekking tegen een aantrekkelijke premie te vinden.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

 • Verzekerd bedrag: zorg ervoor dat de verzekering de specifieke risico’s van jouw bedrijf dekt.
 • Premie: vergelijk premies, maar let ook op de dekking en voorwaarden van de verzekeraar.
 • Eigen risico: overweeg hoeveel eigen risico je bereid bent te dragen.
 • Reputatie en service: kies een verzekeraar met een goede reputatie en klantenservice.
 • Flexibiliteit: kijk of de verzekering indien nodig meegroeit met je bedrijf.
 • Aanvullend verzekeren: onderzoek of je aanvullende verzekeringen nodig hebt.


Essentieel onderdeel van het risicomanagement

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een essentieel onderdeel van het risicomanagement van elk bedrijf. Het biedt niet alleen financiële bescherming tegen claims, maar geeft je ook rust. Daardoor kun jij je concentreren op wat echt belangrijk is: het runnen en laten groeien van je onderneming.

Betaal jij teveel voor je autoverzekering? Dan is het tijd om ook jaarlijks tot €350 op je autoverzekering te besparen met de exclusieve korting van De Zaak. Bereken hier je premie.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Is jouw werknemer langdurig ziek? Misschien heeft deze dan na 2 jaar ziekte recht op een WIA-uitkering. Tenminste…als jij je als werkgever aan alle…