In samenwerking met
Arbeidsongeschiktheid, dat gebeurt mij echt niet! Veel ondernemers denken dit, maar de realiteit is helaas toch anders. Want wist jij dat 1 op de 4 ondernemers ermee te maken krijgt? En dat aantal blijft toenemen. In dit artikel bespreken we de redenen die het vaakst worden genoemd bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Inhoudsopgave

Een AOV hoeft niet duur te zijn en is onmisbaar in tijden dat het tegen zit. Wat betaal je nou echt voor een AOV? Bereken je AOV premie.

1. Psychische klachten

Bij arbeidsongeschiktheid staan psychische stoornissen stipt op nummer één. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van het CBS. In ruim 4 op de 10 gevallen is een psychische klacht de boosdoener. Hierbij kun je denken aan: depressieve klachten, posttraumatische stress en borderline. Deze kwalen hebben vaak een negatieve invloed op concentratie, energie en besluitvorming. En laat je dat als ondernemer juist nodig hebben.

2. Bot- en spierklachten

Op de tweede plek staan ziekten van het bot- en spierweefsel. Hierbij kun je denken aan artrose, een hernia en artritis. Deze aandoeningen zorgen voor pijn en/of stijfheid en kunnen je beperken in je fysieke activiteiten, vaak met (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Ook rugklachten komen steeds vaker voor en zijn meestal het gevolg van een slechte houding. Het kan zijn dat je je werkplek niet goed hebt ingesteld of dat je een fysiek zwaar beroep uitoefent. Een arbodienst kan je tips geven om deze klachten te voorkomen. 

3. Aandoeningen aan zenuwstelsel, oog en oor

Een derde veelvoorkomende reden voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel, de ogen of de oren. Daarbij kun je denken aan auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose en Parkinson. Maar je kunt ook uitvallen door problemen met je ogen: je zicht kan minder worden of je kunt blind worden. In de meeste beroepen is je zicht onmisbaar; je raakt dan dus arbeidsongeschikt. Tenslotte kan je gehoor slechter worden, bijvoorbeeld door te harde geluiden, ziekte of simpelweg omdat je ouder wordt. Communiceren wordt dan lastiger. Afhankelijk van je vak kan dit tot arbeidsongeschiktheid leiden. 

4. Ontwikkelingsstoornissen

Heb je ADHD, ASS of een andere ontwikkelingsstoornis? Dan is de kans dat je uitvalt en arbeidsongeschikt raakt ietsjes groter. Ontwikkelingsstoornissen kunnen je beperken in de taken die je voor jouw bedrijf moet uitvoeren. Wanneer je als ondernemer een goed beeld hebt van waar je goed en minder goed in bent, kun je je bedrijf daarop aanpassen. Bijvoorbeeld door bepaalde taken uit te besteden of kritisch te zijn in welke diensten je aanbiedt. 

5. Hart- en vaatziekten

Tot slot worden hart- en vaatziekten opgegeven als een veelvoorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Hieronder vallen onder andere hartfalen en beroertes. Deze ziekten kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. Zo kan het CBR beslissen dat je door hartfalen niet meer achter het stuur mag; een groot probleem als je bijvoorbeeld in de transport zit. Ook de gevolgen van een beroerte kunnen groot zijn als je hersenen permanent beschadigd raken. Hart- en vaatproblemen zijn helaas niet volledig te voorkomen, maar je kunt er wel alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven. 

Eén ding is duidelijk: als ondernemer loop je het risico arbeidsongeschikt te raken. Helaas kun je dan niet terugvallen op een uitkering vanuit de overheid. Wel kun je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zo ben je ook in mindere tijden verzekerd van inkomen. 

Nu is hét moment om je voor te bereiden op de aankomende verplichte AOV. In praktijk is zelf verzekeren vaak goedkoper. Bereken snel je premie en check wat jouw voorwaarden zijn.

ABN AMRO Verzekeringen, partner van De Zaak

Ondernemen is risico’s durven nemen. Toch wil je grote (financiële) schade zoveel mogelijk voorkomen. ABN AMRO Verzekeringen helpt zzp’ers en mkb’ers daarbij. Als tussenpersoon voor zakelijk verzekeren vinden zij de juiste verzekeringsproducten bij de best passende verzekeraar. Zo past deze perfect bij jouw situatie en kun jij zorgeloos ondernemen.

Bekijk alle artikelen van ABN AMRO Verzekeringen >

Lees ook…
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan krijg je vanaf 2027 waarschijnlijk te maken met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar wat…
Als ondernemer ben je (nog) niet verplicht om een financieel vangnet te creëren voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Maar zonder zo’n vangnet…
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dat je bij uitval in de financiële problemen komt. Maar wat iemand nodig heeft om bij…
Veel zelfstandigen lopen grote financiële risico’s door het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de komst van een verplichte AOV…
Misschien overweeg je ‘m al: de arbeidsongeschiktheidsverzekering – in de volksmond ook wel de AOV genoemd. Zeker nu de overheid deze verzekering…
Als ondernemer heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste…