In samenwerking met
Misschien overweeg je ‘m al: de arbeidsongeschiktheidsverzekering – in de volksmond ook wel de AOV genoemd. Zeker nu de overheid deze verzekering voor ondernemers wil gaan verplichten, is het handig om je erin te verdiepen. Helaas merken we dat er veel misvattingen over deze verzekering bestaan. In dit artikel bespreken we daarom vijf stellingen. Herken jij feit van fabel?

Inhoudsopgave

Een AOV hoeft niet duur te zijn en is onmisbaar in tijden dat het tegen zit. Wat betaal je nou echt voor een AOV? Bereken je AOV premie.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In het nieuws hoor je de laatste tijd veel over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De overheid heeft allerlei plannen. Maar wat houdt deze verzekering eigenlijk in? Kort samengevat, biedt een arbeidsongeschiktheidszekering jou als ondernemer de zekerheid van een inkomen in het geval dat je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt dan (tijdelijk) niet meer werken. Bijvoorbeeld door een ziekte of door een ernstig ongeluk. 

Een aantal stellingen op een rij

De meest ondernemers weten wel wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ongeveer inhoudt. Toch dwalen er ook een aantal (toch wel hardnekkige) misvattingen rond. Want heb je zo’n verzekering wel echt nodig als je al flink wat geld bij elkaar hebt gespaard? En krijg je een uitkering als je met zwangerschapsverlof gaat? Aan de hand van vijf stellingen vertellen wij je wat feit en wat fabel is. 

Stelling 1: het is in Nederland verplicht om een AOV af te sluiten

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog niet verplicht. Maar die verplichting gaat er wel komen. Er ligt namelijk al een wetsvoorstel. De invoering staat gepland voor 2027. Daarbij wel een kleine kanttekening: het is aan het huidige kabinet om stappen te zetten. Zij zullen dus bepalen of deze verplichting ook echt in 2027 ingaat. Veel ondernemers wachten dit niet af en kiezen nu al voor het afsluiten van een AOV die bij hun past.

Stelling 2: een AOV keert alleen uit bij ziekte

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert in meer gevallen uit. Ook bij een ongeval kun je namelijk arbeidsongeschikt raken en dus een uitkering ontvangen. Daarnaast kun je mogelijk recht hebben op een uitkering bij zwangerschap. Controleer hiervoor de voorwaarden van je (beoogde) verzekering. Dit kan namelijk per verzekeraar verschillen. 

Stelling 3: een AOV heb je alleen nodig als je geen spaargeld hebt

Nee, je spaargeld is geen vervanging van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering heb je nodig voor wanneer je niet meer in staat bent om je eigen inkomen te verdienen. Spaargeld kan helpen om een periode te overbruggen, maar vervangt je inkomen niet. Wel kun je spaargeld opzij zetten om je eigenrisicotermijn te verlengen. Dat is de periode waarin je zelf voor je inkomen zorgt en je dus nog geen uitkering ontvangt. Daarmee kun je de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering drukken. 

Stelling 4: een AOV biedt naast een uitkering ook andere voordelen

Jazeker! Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt meer dan alleen een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Veel verzekeraars bieden ook hulp om uitval te voorkomen – bijvoorbeeld door je te helpen met een gezonde leefstijl of het verbeteren van je mentale veerkracht. Belangrijker nog is de hulp die je krijgt bij jouw re-integratie. Want als je arbeidsongeschikt raakt wil je natuurlijk zo snel en zo gezond mogelijk weer aan het werk. 

Stelling 5: je kunt een AOV alleen afsluiten met advies

Nee, dat is niet altijd nodig. Je kunt namelijk heel eenvoudig je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De enige voorwaarde is dat je begrijpt wat je afsluit en waarom. Is dit het geval? Dan heb je vaak al binnen 30 minuten jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld. Heb je liever dat een adviseur met je meekijkt of is jouw situatie complex? Dan kun je jouw verzekering ook met advies afsluiten. De adviseur kijkt dan met je mee zodat jouw verzekering goed bij jou, je wensen en je situatie past. Daarnaast helpt hij of zij je bij het up-to-date houden van je polis. Verandert er iets in jouw situatie, dan verandert jouw verzekering met je mee. 

Nu is hét moment om je voor te bereiden op de aankomende verplichte AOV. In praktijk is zelf verzekeren vaak goedkoper. Bereken snel je premie en check wat jouw voorwaarden zijn.

ABN AMRO Verzekeringen, partner van De Zaak

Ondernemen is risico’s durven nemen. Toch wil je grote (financiële) schade zoveel mogelijk voorkomen. ABN AMRO Verzekeringen helpt zzp’ers en mkb’ers daarbij. Als tussenpersoon voor zakelijk verzekeren vinden zij de juiste verzekeringsproducten bij de best passende verzekeraar. Zo past deze perfect bij jouw situatie en kun jij zorgeloos ondernemen.

Bekijk alle artikelen van ABN AMRO Verzekeringen >

Lees ook…
Arbeidsongeschiktheid, dat gebeurt mij echt niet! Veel ondernemers denken dit, maar de realiteit is helaas toch anders. Want wist jij dat 1 op de 4…
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dat je bij uitval in de financiële problemen komt. Maar wat iemand nodig heeft om bij…
Als ondernemer heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste…
Veel zelfstandigen lopen grote financiële risico’s door het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de komst van een verplichte AOV…
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan krijg je vanaf 2027 waarschijnlijk te maken met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar wat…
Als ondernemer ben je (nog) niet verplicht om een financieel vangnet te creëren voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Maar zonder zo’n vangnet…