Een juiste tenaamstelling rekening kan fouten voorkomen en zorgt ervoor dat je betalingen vlekkeloos verlopen. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk? Hoe werkt het bij particuliere en zakelijke rekeningen? En wat moet je doen als je de tenaamstelling wil wijzigen? In dit artikel delen we essentiële informatie om problemen met je bankzaken te voorkomen.

In het kort

  • De tenaamstelling van een bankrekening is de naam van de eigenaar of rekeninghouder.
  • Voor particulieren is dit de voor- en achternaam, voor bedrijven is het de bedrijfsnaam.
  • Bij geldovermakingen is naast het rekeningnummer ook de tenaamstelling vereist.
  • Zakelijke rekeningen staan op de bedrijfsnaam of handelsnamen, zoals vermeld op het betaalpasje.

Inhoudsopgave

De start van een nieuw jaar is dé tijd om je bankzaken onder de loep te nemen. Neem eens een kijkje bij Finom: binnen 24 uur is je rekening al actief, integraties met alle bekende boekhoudprogramma’s en tot 3% cashback op betalingen.

Wat is tenaamstelling rekening?

De tenaamstelling rekening is de naam waaronder een rekeninghouder bekend is bij de bank. Wanneer je geld overmaakt naar een andere bankrekening, is het verplicht om de tenaamstelling van de rekening in te vullen.

Tenaamstelling rekening particulieren

Voor particulieren is de tenaamstelling rekening iemands voor- en achternaam. Privérekeningen staan veelal op naam van één of twee personen. Zo kun je, wanneer je samen een rekening hebt, allebei beschikken over de rekening.

Het is dan veelal voldoende om één van de rekeninghouders en het rekeningnummer in te vullen wanneer je geld wilt overschrijven naar de betaalrekening van twee rekeninghouders.

Tenaamstelling zakelijke rekeningen

Ben je eigenaar van een bedrijf en heb je een zakelijke rekening? Dan staat deze op je bedrijfsnaam of op een van je handelsnamen. Dit is ook de naam die er op je betaalpasje staat. Je bank controleert tegenwoordig of de naam van de rekening klopt bij het rekeningnummer.

Is tenaamstelling rekening verplicht bij overschrijvingen?

De tenaamstelling van de rekening moet verplicht worden ingevoerd wanneer je een betaling wilt overmaken naar een andere rekening. Dit is ook het geval wanneer je geld overmaakt naar een zakelijke bankrekening.

Hoe kun je de tenaamstelling bankrekening wijzigen?

Soms kan het noodzakelijk zijn om de tenaamstelling van je bankrekening aan te passen. Denk daarbij aan situaties waarbij je bedrijfsnaam verandert of wanneer je bijvoorbeeld trouwt.

Wanneer je een zakelijke rekening hebt, is het natuurlijk wel zo netjes als je tenaamstelling overeenkomt met je bedrijfsnaam. Veelal is een wijziging van de tenaamstelling erg gemakkelijk. Je kunt het meestal online aanpassen op de plek waar je persoonlijke gegevens staan.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Tenaamstelling bankrekening Belastingdienst

Wanneer je geld overmaakt naar de Belastingdienst is de tenaamstelling van de rekening ook ‘Belastingdienst’. Naast de naam van de ontvanger – in dit geval dus de Belastingdienst – en het rekeningnummer van de Belastingdienst, is het altijd verstandig om een omschrijving of betalingskenmerk toe te voegen aan de betaling.

Wil je lekker verdienen op elke transactie die jij met je bankrekening of creditcard maakt als ondernemer? Dat kan aardig oplopen. Ontdek hoe je geld verdient met je zakelijke rekening.

Foto van Jos Plantenga

Jos Plantenga

Ik heb een voorliefde voor Google data, contentstrategie en woordgrapjes. SEO schrijver met bijna 10 jaar ervaring en geen onderwerp is mij te gek. Ooit opgeleid tot harpiste maar van je hobby moet je geen beroep maken en dus ging de harp aan de wilgen en kwam er een stevig toetsenbord.
Lees ook…
i.s.m.
Stichtingen en vennootschappen zijn populaire rechtsvormen voor ondernemers in Nederland. In dit artikel worden de verschillen uitgelegd en wordt…
i.s.m.
Dit artikel onderzoekt de belangrijkste risico’s waarmee een Commanditaire Vennootschap wordt geconfronteerd en verschillende manieren om deze te…
i.s.m.
Thuiswerken biedt veel vrijheid, maar brengt ook unieke financiële uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je als ondernemer of zzp’er dat de financiën…
i.s.m.
Bonnetjes kwijt? Uren bezig met declaraties? Stop met het handmatig verwerken van bedrijfskosten. Met digitale tools bespaar je als ondernemer kostbare…
i.s.m.
Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een cruciale stap voor iedere ondernemer. De keuze heeft invloed op alle aspecten van je bedrijf, van…