Elke euro die je kunt besparen op je bedrijfsvoering is mooi meegenomen. Met de stijgende brandstofprijzen, nieuwe fiscale voordelen en de opkomst van flexibel werken, liggen er kansen om je mobiliteitskosten te drukken. En met deze 5 slimme tips combineer je geld besparen met een duurzamer bedrijfsmodel.

In het kort

  • Maak gebruik van deelmobiliteit, zoals deelauto’s en mobiliteitskaarten, om flexibel en kostenbewust reizen te stimuleren.
  • Stimuleer hybride werken om woon-werkverkeer te verminderen en de kosten van transport te drukken.
  • Profiteer van fiscale voordelen zoals de fiets van de zaak en de werkkostenregeling om duurzame vervoersopties aantrekkelijker te maken.
  • Introduceer een mobiliteitsbudget voor medewerkers om flexibelere en duurzamere vervoerskeuzes te faciliteren en de kosten te optimaliseren.

Inhoudsopgave

Nieuwe regelgeving CO₂: Vanaf 1 juli 2024 geldt de nieuwe CO₂ registratieplicht. Lees wat jij moet doen voor jouw MKB.

1 . Zet in op elektrische mobiliteit

De opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) biedt niet alleen een duurzamer alternatief, maar kan op termijn ook schelen in de kosten. Elektrische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf, maar dankzij lagere operationele kosten, subsidies en fiscale voordelen wordt de TCO (Total Cost of Ownership) steeds gunstiger.

Voordelen van elektrische auto’s voor bedrijven

Denk bijvoorbeeld aan lagere onderhoudskosten, brandstofkosten en een gunstig bijtellingspercentage. Bovendien kun je door gebruik te maken van een laadpas de kosten voor opladen onder controle houden.

Extra tip: overweeg laadpalen bij je bedrijf te plaatsen en deze te combineren met zonnepanelen. Zo laad je niet alleen duurzamer, maar ook voordeliger.

2. Rijd goedkoper en flexibeler met deelmobiliteit

Overweeg het inzetten van kleinere, zuinigere of deelauto’s voor medewerkers die echt een voertuig nodig hebben. Dit kan een elektrische deelauto zijn of een kleinere, hybride auto.

Door deelmobiliteit in te voeren – zoals autodelen of mobiliteitskaarten – kunnen medewerkers kiezen voor een auto alleen wanneer dat echt nodig is. Zo worden onnodige kosten vermeden en wordt de mobiliteit flexibeler ingericht.

De voordelen van mobiliteitskaarten

Met mobiliteitskaarten kunnen medewerkers alle vervoersopties, zoals openbaar vervoer, deelauto’s, e-bikes en scooters, combineren en overzichtelijk bijhouden in één systeem. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook een beter overzicht van de kosten, wat helpt om te besparen.

3. Stimuleer flexibel en hybride werken

Hybride werken – deels thuis, deels op kantoor of op andere locaties – kan aanzienlijk schelen in de mobiliteitskosten. Door medewerkers te stimuleren om meer thuis of dichter bij huis te werken, verminder je de kosten voor woon-werkverkeer.

Tips voor een goed thuiswerkbeleid

Een goed thuiswerkbeleid is essentieel om hybride werken effectief te maken. Zorg dat je voldoet aan de laatste arboregels en dat je thuiswerkbeleid goed is ingericht – inclusief een eventuele vergoeding voor thuiswerkkosten die belastingvrij kan worden gegeven tot een bepaald bedrag per dag.

4. Maak gebruik van fiscale voordelen voor duurzame mobiliteit

Als ondernemer kun je flink besparen door te profiteren van fiscale voordelen voor mobiliteit. Denk aan de stimulering van fietsen naar het werk. De werkkostenregeling (WKR) is hiervoor relevant, maar er zijn er ook andere regelingen die interessant kunnen zijn.

Fiets van de zaak als belastingvoordeel

Met een fiets van de zaak kun je je medewerkers fiscaal voordelig laten reizen. Overweeg een leasefietsregeling waarbij medewerkers een elektrische fiets leasen via het bedrijf. Dit stimuleert gezond en duurzaam vervoer en is fiscaal voordelig.

Pro tip: een leasefietsregeling kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn die bijdraagt aan zowel duurzaamheid als werknemerswelzijn.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

5. Optimaliseer met een mobiliteitsbudget

Een mobiliteitsbudget biedt medewerkers keuzevrijheid en flexibiliteit. In plaats van een vaste auto van de zaak of een ov-abonnement, krijgen werknemers een budget waarmee zij zelf kunnen kiezen hoe ze reizen. Dit kan ook voordelig zijn voor de werkgever omdat je grip houdt op de kosten en eenvoudiger kunt sturen op duurzamer gedrag.

Wat is een mobiliteitsbudget en hoe werkt het?

Een mobiliteitsbudget geeft medewerkers de vrijheid om hun eigen vervoermiddel te kiezen, of dit nu een fiets, openbaar vervoer, of een auto is. Dit helpt bedrijven om de mobiliteitskosten te optimaliseren en tegelijkertijd duurzaam gedrag te stimuleren.

Conclusie: een mix van duurzame mobiliteitsoplossingen

Door te kiezen voor een mix van duurzame mobiliteitsoplossingen, flexibel werken en fiscale voordelen, kun je flink besparen op je mobiliteitskosten. Bovendien werk je aan een duurzamer imago voor je bedrijf, wat zowel je medewerkers als je klanten waarderen.

CO₂ registratieplicht vanaf 1 juli 2024? Bereid je nu voor en voorkom administratieve rompslomp. Download de whitepaper voor tools en tips!

Lees ook…
Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je…
De komst van zero-emissiezones (ZEZ) in Nederlandse steden is een hot topic bij bedrijven. Deze plekken, waarin alleen voertuigen zonder uitstoot zijn…
i.s.m.
Duurzaam reizen naar het werk heeft flink wat voordelen: minder files, minder CO2-uitstoot en fittere werknemers. Als werkgever kun je een belangrijke…
Een werknemer kost meer dan het maandelijks brutosalaris. Je krijgt als werkgever te maken met sociale toeslagen, vakantiegeld, premie…
i.s.m.
Een vergoeding voor je reiskosten: het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Maar welke vergoedingen kun…
i.s.m.
De wegen staan iedere ochtend flink vol, toch pakt nog altijd zo’n 70% van de medewerkers de auto naar het werk. Jochem Reintjes werkt als sales…