Categorieën

In samenwerking met
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer flexibiliteit? Wanneer je op zoek bent naar een nieuw energiecontract zijn er meerdere mogelijkheden. We leggen ze voor je uit.

Inhoudsopgave

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

3 soorten energiecontracten uitgelegd

1. Vast contract 

Een vast contract heeft een vaste looptijd en een vast leveringstarief zolang je contract loopt. Zo heb je zekerheid voor een langere periode. De energiemarkt blijft in beweging. Dat kan nog steeds onzekerheid met zich meebrengen. Met een vast energiecontract heb je zekerheid voor een langere periode zoals 1 of 3 jaar.

2. Variabel contract

De tarieven van een variabel contract kunnen meerdere keren per jaar veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Met dit contract staan je prijzen voor maximaal een paar maanden vast, dus dit biedt minder zekerheid dan een vast contract. Dit contract is wel maandelijks opzegbaar waardoor je flexibeler bent.

3. Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas kunnen schommelen. Je energieprijzen kunnen dalen maar ook stijgen. Dit gebeurt bij gasprijzen van dag tot dag. En bij de stroomprijzen zelfs van uur tot uur. Dit contract is handig als je energie verbruikt op momenten dat de prijzen het laagst zijn. Dit contract past ook bij je wanneer je het interessant vindt om bewust de energieprijzen in de gaten te houden. Omdat de prijzen kunnen stijgen is het wel handig dat je een financiële buffer hebt om deze eventuele extra kosten op te vangen. 

De voor- en nadelen van de verschillende contracten

Nadelen van een zakelijk contract met vaste tarieven

 • Je betaalt een opzegvergoeding als je voor het einde van je contract overstapt.
 • Wanneer de energietarieven dalen, daalt jouw leveringstarief niet mee.


Voordelen van een vast zakelijk contract

 • Zolang je contract loopt heb je een vast leveringstarief en weet je waar je aan toe bent.
 • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.


De voor- en nadelen van een zakelijk variabel contract

Nadelen van een zakelijk contract met variabele tarieven

 • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief, je variabele leveringskosten kunnen stijgen.
 • Stijgen de prijzen? Dan kan jouw tarief ook stijgen.


Voordelen van een zakelijk contract met variabele tarieven

 • Dalen de zakelijke tarieven? Dan kan ook jouw zakelijk tarief dalen.
 • Je contract is kosteloos opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.


De voor- en nadelen dynamisch energiecontract

Nadelen dynamisch energiecontract

 • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt stijgt, stijgt je prijs direct mee.
 • Ben je minder flexibel wanneer je energie verbruikt? Dan kan het zijn dat je nét energie verbruikt op het moment dat de prijs hoger is.


Voordelen dynamisch energiecontract

 • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt daalt, daalt je prijs direct mee.
 • Door je verbruik af te stemmen op het laagste prijsmoment, kan je mogelijk kosten besparen.

   

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Vattenfall, partner van De Zaak

Vattenfall, een van Europa's leidende energiebedrijven, streeft naar een fossielvrij leven binnen één generatie. Vattenfall ondersteunt 2 miljoen Nederlandse klanten, inclusief ondernemers, met slimme energieoplossingen. Krijg meer inzicht in je energieverbruik door persoonlijke ondersteuning en slimme tools. Zo kies jij het ideale energiecontract voor je zakelijke doelen.

Bekijk alle artikelen van Vattenfall >

Lees ook…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…