Categorieën

In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen vrij goed Engels spreken, valt er zeker in zakelijke communicatie een wereld te winnen. In dit artikel delen we zeven tips en technieken om je professionele Engels naar een hoger niveau te tillen.

In het kort

  • Een vloeiende beheersing van Engels wordt steeds belangrijker in zakelijke contexten, zoals tijdens onderhandelingen.
  • Overwin taalangst door blootstelling aan Engels via cursussen, podcasts, en Engelse gesprekken.
  • Actief gebruik van de taal verbetert spreekvaardigheid en zelfvertrouwen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan Engelstalige groepen.
  • Let op uitspraak en intonatie, en gebruik tools zoals ChatGPT voor het verbeteren van schrijfvaardigheid.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Engels op de werkvloer steeds belangrijker

Voor veel ondernemers is een vloeiende beheersing van Engels onmisbaar. Bijvoorbeeld bij onderhandelingen, tijdens netwerkevents in het buitenland of bij het aansturen van internationale teams. In sommige sectoren kiezen bedrijven zelfs standaard voor Engels als voertaal op de werkvloer.

Toch gebeurt het geregeld dat normaal goedgebekte ondernemers en managers niet uit hun woorden komen tijdens Engelstalige vergaderingen, presentaties of pitches. Of dat ze hun mond houden omdat ze onzeker zijn. Dat kan internationaal succes in de weg staan, terwijl dat helemaal niet hoeft. Daarom deze tips.

Tip 1: Breng je vaardigheden in kaart

Vrijwel alle Nederlanders komen vanaf jonge leeftijd in aanraking met de Engelse taal. Op school, tijdens vakanties en door het kijken naar films, het luisteren naar muziek en het spelen van games. Dit betekent dat de meeste Nederlanders over een redelijke basiskennis beschikken. Het is niet voor niets dat Nederlanders internationaal bekendstaan om hun uitstekende beheersing van de Engelse taal, wat wordt weerspiegeld in hoge scores op de Proficiency Index.

Maar ook al spreken we redelijk goed Engels, in een andere taal communiceren blijft lastig. Zeker in een zakelijke omgeving, waar nuances vaak belangrijk zijn. Wil je vooruitgang boeken in je Engels? Dan is de eerste stap om overzicht te krijgen van je huidige niveau.

Bekijk wat je al kunt en waar ruimte is voor verbetering. Vraag jezelf ook af op welk niveau je Engels wilt kunnen spreken. En bedenk wat je nog mist om de taal effectief in te zetten op de werkvloer. Zodra je dit duidelijk hebt, stel je een plan op. Dit plan verdeel je in overzichtelijke stappen, zodat je doelen niet alleen duidelijk, maar ook haalbaar zijn.

Tip 2: Overwin je taalangst

Het is helemaal niet vreemd dat communiceren op professioneel niveau in een andere taal tot onzekerheid leidt. Toch is het zaak om je taalangst te overwinnen. En dat kan ook. Bedenk daarbij dat het opbouwen van vertrouwen niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het vraagt om doorzettingsvermogen en constante oefening.

Probeer jezelf op zoveel mogelijk manieren en momenten bloot te stellen aan de Engelse taal. Dat kan door een taaltraining of cursussen te volgen, of door zakelijke artikelen en boeken te lezen. Ook het beluisteren van podcasts en het bekijken van Engelstalige video’s en films zonder ondertiteling werkt heel goed.

Tip 3: Engels communiceren

De beste manier om je Engels te verbeteren, is door de taal zo vaak mogelijk te gebruiken in gesprekken. Zoek daarom actief naar mogelijkheden om je vaardigheden in de praktijk te brengen. Je kunt deelnemen aan Engelstalige groepen, netwerkevenementen of op zoek gaan naar een taalpartner (bij voorkeur een native speaker) met wie je een-op-een kunt praten. Door regelmatig Engels te spreken, verbeter je je spreekvaardigheid en word je zelfverzekerder.

Tip 4: Werk aan je woordenschat

Veel Nederlanders hebben vooral een goede passieve kennis van het Engels. Dat houdt in dat het volgen van gesprekken, films en series ons heel goed afgaat.

Maar wat gebeurt er als je de taal actief gebruikt? Bijvoorbeeld in onderhandelingen of tijdens een ingewikkeld gesprek met een klant of collega’s? Dan blijkt vaak dat een uitgebreide, specifieke woordenschat tekortschiet. Het is cruciaal om tijd te investeren in het leren van relevante woorden en termen die essentieel zijn om je gedachten en ideeën effectief over te brengen.

Tip 5: Focus op uitspraak en intonatie

We kennen allemaal de voorbeelden van Nederlanders die op televisie steenkolenengels praten. Grappig om naar te kijken, maar het komt niet echt professioneel over in een werkomgeving. Een duidelijke uitspraak en de juiste intonatie zijn essentieel voor overtuigende, soepele communicatie.

Besteed aandacht aan hoe native Engelse sprekers praten en probeer hun uitspraak en intonatie na te bootsen. Een heel goede oefening hiervoor is ‘speech shadowing’, waarbij je native speakers woord voor woord nabootst om je uitspraak te verbeteren.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Tip 6: Gebruik ChatGPT bij Engels schrijven

Ook in de schriftelijke beheersing van de Engelse taal valt een wereld te winnen. ChatGPT en andere AI-toepassingen kunnen je helpen je schrijfvaardigheden aan te scherpen. Deze programma’s kunnen je heel goed assisteren bij het opstellen en finetunen van e-mails en teksten en bij het controleren op grammaticale en spellingsfouten.

Tip 7: Besef dat taal cultuur is

Een taal volledig beheersen betekent ook inzicht hebben in de culturele nuances. Dit is cruciaal voor effectieve communicatie met internationale partners, die elk hun eigen culturele invloeden meebrengen.

Nederlanders zijn vaak directer in hun communicatie dan Britten of mensen uit andere culturen. Dit kan tot misverstanden leiden, dus een goed begrip van deze verschillen is belangrijk om op je werkvloer Engels naar een hoger niveau te tillen.

Engels als brug naar internationaal succes

Met deze tips kun je jouw Engelse taalvaardigheden verbeteren en met meer vertrouwen de internationale markt betreden. Of het nu gaat om het verfijnen van je uitspraak of het uitbreiden van je zakelijke vocabulaire – elke stap vooruit is een goede stap. Begin vandaag nog met oefenen en maak van Engels jouw brug naar wereldwijde kansen en connecties.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…