Voor een onderneming is voldoende werkkapitaal van cruciaal belang. Het vertegenwoordigt het verschil tussen de beschikbare liquide middelen en de kortlopende financiële verplichtingen voor de dagelijkse operationele kosten, zoals het betalen van leveranciers en lonen. Met adequaat werkkapitaal kan je bedrijf soepel functioneren en zich aanpassen aan marktomstandigheden. Daarmee kan je kansen benutten, groei financieren, financiële schokken opvangen en liquiditeit vergroten. Een tekort aan werkkapitaal kan leiden tot vertraagde leveringen, gemiste kansen en liquiditeitsproblemen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarvoor gebruik je werkkapitaal? 

Als ondernemer bewaak je de balans tussen activa en verplichtingen. Werkkapitaal heeft diverse toepassingen binnen een bedrijf en wordt ingezet voor:

  • Voorraadbeheer: aankoop, opslag van grondstoffen en eindproducten
  • Crediteuren en debiteuren
  • Operationele kosten, zoals lonen, huur, gas en licht
  • Seizoensgebonden schommelingen in de vraag 
  • Financiering van uitbreidingsplannen, nieuwe projecten en investeringen in activa


De werkkapitaalbehoefte geeft aan hoeveel geld een bedrijf moet aanhouden om te kunnen voldoen aan lopende financiële verplichtingen. Werkkapitaal verbeteren loont daarom altijd de moeite; het stelt je in staat om financiële stabiliteit te behouden, liquiditeitsproblemen te voorkomen en groei te ondersteunen. 

Werkkapitaal financieren: dit zijn de 5 opties

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte financiering, analyseer je de cashflow, voorraadbeheer en debiteuren- en crediteurenbeleid. Als je weet hoeveel werkkapitaal je wanneer nodig hebt, kies je een financiering. Check aflosvoorwaarde en -schema, looptijd en eventuele boeteclausules voor vroegtijdige aflossing. Ook zekerheden en garanties zijn van belang; dit kan variëren van persoonlijke borgstellingen tot zakelijke activa als onderpand. Financier je met eigen vermogen, overweeg dan de impact op je eigendom en controle over het bedrijf. Kan je de flexibiliteit aanpassen aan veranderende behoeften en omstandigheden in je bedrijf? En kies je kortlopende financiering voor tijdelijke werkkapitaalbehoeften, of langlopende financiering voor langetermijninvesteringen?

Dit zijn de 4 belangrijkste financieringsmogelijkheden ter verbetering van werkkapitaal:

  1. Herfinancieren van je bedrijfspand
  2. Rekening courantkrediet
  3. Leasen van materiaal/machines
  4. Facturen laten betalen


1. Herfinanciering van je bedrijfspand

Het herfinancieren van je bedrijfspand is een interessante optie. Met overwaarde op je bedrijfspand beschik je over voldoende voorzieningen. Vastgoedfinancier Mogelijk is een partij die oplossingen ziet in de overwaarde door herfinanciering van het pand. In deze vorm zit geen of bijna geen verplichte aflossing, maar je krijgt wel financiële ruimte. Zodra het kan, is boetevrij aflossen een optie. 

2. Rekening Courant Krediet

Met een rekening-courantkrediet neem je tijdelijk extra geld op voor je werkkapitaalbehoefte. Deze flexibele financieringsvorm wordt aangeboden door banken en financiële instellingen. Zij beoordelen je kredietwaardigheid en bepalen het maximumbedrag (kredietlimiet) dat kan worden geleend. Je neemt geld op wanneer dat nodig is en betaalt rente over het opgenomen bedrag. Het terugbetaalde geld wordt weer beschikbaar als kredietlijn voor toekomstig gebruik.

Voordelen:

  • Flexibele toegang tot werkkapitaal wanneer dat nodig is
  • Rentekosten worden alleen betaald over het opgenomen bedrag


Nadelen:

  • Hogere rentetarieven in vergelijking met andere financieringsopties
  • Afhankelijk van de kredietwaardigheid en goedkeuring van de bank


3. Leasen van materiaal/machines

Bedrijfsmateriaal of machines leasen kan een kosteneffectieve manier zijn om werkkapitaal vrij te maken. Vaste maandelijkse betalingen maken het beheer van je cashflow makkelijker. Je least de nieuwste apparatuur en houdt werkkapitaal beschikbaar voor andere operationele behoeften. 

Voordelen:

  • Behoud van werkkapitaal door grote initiële investeringen te vermijden
  • Mogelijkheid om altijd toegang te hebben tot up-to-date apparatuur


Nadelen:

  • Totale langetermijnkosten kunnen hoger zijn dan het eigendom van activa
  • Verplichtingen voor leasebetalingen gedurende de contractperiode


4. Facturen laten betalen: factoring

In ruil voor directe financiering verkoop je openstaande facturen aan een factoringbedrijf, dat het debiteurenbeheer overneemt. Het factoringbedrijf betaalt direct een deel van het factuurbedrag, en het restant nadat de rekening is voldaan. Je betaalt een percentage aan kosten.

Voordelen:

  • Verbeterde cashflow door snelle betaling van openstaande facturen
  • Vermindering van administratieve lasten voor debiteurenbeheer


Nadelen:

  • Betrokkenheid van derden kan invloed hebben op de klantrelatie 
  • Afhankelijk van de betalingsbereidheid van klanten


Waarom herfinanciering van je bedrijfspand een geschikte optie is

Een snelle en heel flexibele optie is herfinanciering van je bedrijfspand. Gebruikmaken van de overwaarde van onroerend goed verhoogt werkkapitaal en groeikansen. Je hebt meestal binnen 48 uur inzicht in het bedrag dat je kunt lenen. Je mag vaak boetevrij aflossen, zodat je als ondernemer flexibiliteit en slagkracht behoudt om je eigen positie te versterken en aan te passen aan veranderende zakelijke omstandigheden.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je van een plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je in 2024 10,4 % overdrachtsbelasting. Koop je een woning om zelf in te wonen mét een…
Krijg je te maken met een huurverhoging voor jouw bedrijfsruimte? Dan is het goed om te weten wat de regels en je rechten zijn. Met de inzichten uit…
Sta je als ondernemer voor de keuze om een bedrijfspand te huren of te kopen? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen van beide opties uit. Ontdek…
Denk je eraan om in 2024 een bedrijfspand te kopen? In de huidige markt kan dat een uitgelezen kans zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je hier als…
Een zwemschooleigenaresse die de exploitatie van het centrumgebouw ter hand neemt om deze van verval te behoeden. Geen standaardverhaal, zeker niet wat…