Een bedrijf starten: hier moet je rekening mee houden
De kosten om te starten verschillen sterk per bedrijf. Een freelancer met een laptop en een thuiswerkplek heeft weinig uitgaven. Maar open je een winkel of horecazaak? Dan zit je al snel aan een investering van tienduizenden euro’s – zeker als je ook personeel aanneemt.
Wil je grip krijgen op je financiën? Maak dan een duidelijk onderscheid tussen eenmalige kosten (zoals inrichting en vergunningen) en terugkerende kosten (zoals huur en abonnementen).
Eenmalige opstartkosten
Inschrijving Kamer van Koophandel
De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voor de meeste ondernemers verplicht. Dit betekent een eenmalige kostenpost van € 82,25 (in 2025). Het maakt niet uit of je een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv) of andere rechtsvorm opricht – de kosten voor de inschrijving zijn gelijk.
Kies je voor een besloten vennootschap? Dan krijg je te maken met notariskosten.
Een werkplek creëren
De kosten voor het inrichten van een werkplek of bedrijfsruimte kunnen flink oplopen. Thuiswerken of een gedeeld kantoor in een bedrijfsverzamelpand zijn interessant voor starters, maar bij een fysieke winkel of horecazaak ben je aangewezen op een eigen bedrijfsruimte. Verdiep je vooraf goed in de huur van een pand en het contract.
Leestip: 11 veelgestelde vragen over huur en verhuur van bedrijfsruimte
Benodigdheden en apparatuur
Denk aan apparatuur zoals een laptop, gereedschap of machines, een pinautomaat of kantoorinventaris. In sommige gevallen kun je als startende ondernemer beter leasen dan kopen.
Marketing: investeer in zichtbaarheid
Zonder zichtbaar te zijn, komen er geen klanten. En zonder klanten blijft het geld uit. Om je bedrijf onder de aandacht te brengen, moet je aan marketing doen. Zeker bij de start zit er veel energie in het ontwikkelen van een herkenbare identiteit. Denk aan een pakkende bedrijfsnaam, een logo, de opzet van een website (plus domeinnaam, webhosting) en het drukken van visitekaartjes.
Kleinere bedrijven die in de regio opereren, hebben vaak baat bij een lokale marketingstrategie om klanten aan te trekken.
Terugkerende uitgaven
Elke ondernemer heeft terugkerende uitgaven. Naast de grote posten zoals huur van een bedrijfspand en eventueel loon voor je personeel, zijn er kosten die minder zichtbaar zijn. Die kleinere, meer verborgen uitgaven kunnen samen flink oplopen. Denk aan:
- zakelijke bankrekening
- software-abonnementen en cloudopslag
- internet en telefonie
- verzekeringen
- een auto van de zaak of andere vervoersmiddelen
Ook kunnen er onverwachte uitgaven opduiken: een laptop die kapot gaat, juridische kosten of de noodzaak om snel nieuwe voorraad aan te schaffen. Zorg dus dat je een financiële buffer aanlegt.
Bedrijfsverzekeringen: kijk kritisch naar de kosten en baten
Zakelijke verzekeringen bieden bescherming tegen onverwachte schade, verlies of aansprakelijkheid. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, inventarisverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Kijk kritisch naar welke verzekeringen echt nodig zijn, want het gaat om terugkerende kosten. Een paar tientjes per maand gaat jaarlijks om honderden euro’s.
Belasting: wat moet je reserveren?
Als ondernemer krijg je te maken met verschillende soorten belastingen. Zoals iedere Nederlander doe je elk jaar aangifte inkomstenbelasting.
Hoe werkt aangifte inkomstenbelasting?
Bij een eenmanszaak, vennootschappen onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap betalen ondernemers inkomstenbelasting op basis van de winst die ze behalen. Dat gebeurt in box 1.
Ondernemers met een bv moeten rekening houden met vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Daarover betaal je belasting in box 2. Daarnaast moet je jezelf als directeur-grootaandeelhouder een dga-salaris uitbetalen (dat wordt in box 1 belast). Zeker als je een bv begint, is het slim om met een financieel adviseur te sparren over hoe je je belastingzaken het best kunt inrichten.
Btw-aangifte
Een andere belangrijke belasting is de omzetbelasting (btw). Bij de btw-aangifte bereken je het verschil tussen de omzetbelasting die je klanten rekent en de btw die je betaalt over je eigen inkopen en zakelijke uitgaven. De meeste ondernemers dragen elk kwartaal hun ontvangen btw af.
Hoeveel moet je opzij leggen voor de Belastingdienst?
Belasting betaal je als ondernemer meestal achteraf. Door voldoende geld te reserveren, voorkom je dat je een financiële tegenvaller moet slikken. In dit artikel leggen we uit hoeveel je het best opzij kunt leggen en hoe je dat organiseert.
Welke aftrekposten verlagen je belastingdruk?
Als ondernemer kun je gebruikmaken van regelingen, waardoor je minder minder belasting betaalt. Denk aan:
- Zelfstandigenaftrek
- Mkb-winstvrijstelling
- Startersaftrek (alleen de eerste jaren)
Daarnaast mag je zakelijke kosten van je winst aftrekken – ook dat verlaagt de belastingdruk. Denk aan marketingkosten, zakelijke telefoongesprekken en werkplekkosten. Als je je kosten (deels) zakelijk boekt, bespaar je dus geld.
Inzicht in jouw aftrekposten
Wil je inzicht in jouw mogelijke aftrekposten en toelages voor de aangifte inkomstenbelasting? Doe dan onze gratis Zzp-aftrekposten scan.
Personeelskosten: wat komt erbij kijken?
Heb je personeel? Dan moet je rekening houden met de loonbelasting, sociale premies en pensioenbijdragen die je als werkgever betaalt. Het is belangrijk om deze verplichtingen goed te beheren om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dat doe je onder meer door middel van een personeelsadministratie.
Leestip: Personeel aannemen: dit komt erbij kijken
Hoeveel startkapitaal heb je nodig?
Het bepalen van een startbudget is een belangrijke stap bij het opstarten van een eigen bedrijf. Dit budget helpt je om een realistisch financieel plan en een begroting te maken. Ook geeft het inzicht in wat nodige uitgaven zijn en of je de investeringen zelf kunt doen of dat je op zoek moet naar externe financiële middelen.
Hier zijn enkele belangrijke stappen om je startbudget te bepalen:
1. Inventariseer de eenmalige kosten
Begin met het in kaart brengen van eenmalige uitgaven die je bij de start van je eigen bedrijf verwacht. Zoals we hiervoor al noemden, moet je hierbij denken aan:
- Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
- Aanschaf van apparatuur en software
- Inrichting van een werkplek
- Marketingkosten
2. Bepaal je terugkerende kosten
Naast eenmalige uitgaven heb je dus ook te maken met vaste, terugkerende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Huur van een werkruimte of fysieke winkel en kosten voor energie
- Kosten voor verzekeringen
- Abonnementen voor software of andere zakelijke tools
- Maandelijkse telefoonrekening en zakelijk internet
- Kosten voor een bedrijfsauto, andere vervoersmiddelen of openbaar vervoer
Het is belangrijk om deze kosten op lange termijn mee te nemen in de begroting van je bedrijf, zodat je weet welke maandelijkse of jaarlijkse uitgaven je moet verwachten.
3. Bereken je verwachte omzet
Ook is het essentieel om de verwachte inkomsten van je bedrijf in kaart te brengen. Maak een realistische omzetprognose op basis van je dienstverlening of producten. Dit kan gebaseerd zijn op eerdere ervaringen, marktonderzoek of branche-omstandigheden.
Een goed startbudget houdt rekening met de balans tussen kosten en verwachte inkomsten, zodat je niet te veel uitgeeft zonder voldoende omzet te genereren.
4. Maak onderscheid tussen noodzakelijk en flexibel budget
Niet alle kosten zijn strikt noodzakelijk in het begin. Door onderscheid te maken tussen noodzakelijke kosten en flexibele uitgaven – zoals marketingcampagnes of extra investeringen in voorraad – kun je je budget efficiënter beheren. Dit voorkomt dat je te veel geld besteedt aan zaken die niet direct bijdragen aan de basisactiviteiten van je bedrijf.
Dat geldt ook voor je pensioen. Als ondernemer ben je weliswaar zelf verantwoordelijk voor je oudedagsvoorziening, maar het is slim om daar pas mee te beginnen zodra je geld verdient. Zet je pensioen wel op je to-dolijst, zodat je het niet vergeet.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Veelgemaakte fouten bij opstartkosten
Beginnende ondernemers trappen vaak in dezelfde valkuilen als het gaat om hun financiën. Dit zijn de grootste misstappen:
- Te snel investeren. Bijvoorbeeld in dure apparatuur of een grote voorraad, terwijl dat nog niet nodig is.
- Geen financiële buffer opbouwen. Onderschatten hoe lang het duurt voordat je winst maakt. Een negatieve cashflow kan je in de problemen brengen.
- Marketing overslaan. Zonder zichtbaarheid komen klanten niet vanzelf.
- Een rommelige administratie. Een goed boekhoudpakket bespaart tijd, voorkomt fouten en helpt je btw-aangifte makkelijker te maken.
Slim starten: hoe bespaar je op je kosten?
Een eigen bedrijf starten hoeft niet duur te zijn. De kunst is om slimme keuzes te maken en alleen te investeren in wat echt nodig is. Begin klein. Misschien volstaat een thuiswerkplek prima voor de eerste maanden. Kijk naar tweedehands apparatuur of meubilair. En maak gebruik van gratis tools.
Ook kun je veel besparen door zelf dingen op te pakken. Een eenvoudige website bouwen, je administratie bijhouden of je socialmediakanalen beheren – het kan allemaal zonder grote investeringen. Zo hou je de kosten beperkt.
Balans tussen besparen en investeren
Tegelijkertijd is het belangrijk om niet te besparen op zaken die je bedrijf beschermen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld cruciaal zijn als er iets misgaat – juist als je een beperkt budget hebt.
Lees ook: Bedrijf starten: een complete gids voor beginnende ondernemers